Branzeturi

Branzeturile cu care noi lucram sunt produse importate (Franta, Elvetia, Italia, Spania, Olanda) sau ale unor producatori locali. O atentie deosebita, intre branzeturile autohtone, acordam Branzei de Taga prin prisma gustului, istoriei si mediului natural unic in care ea este produsa.

Camembert: Normandia
Brie:  Íle de France

Lapte de vaca nepasteurizat
Textura catifelata si crusta alba usor inflorita. Gust complex si usor, note variind de la ciuperci si conopida la praz si varza.

Comte: Franche-Comte

Lapte de vaca nepasteurizat
Avand o culoare minunat ivoire, un gust bogat de nuca si o textura nisipoasa, in unele districte ea are o dulceata de caramel. Este cu atat mai gustoasa cu cat termenul de maturare este mai mare, dar minim 12 luni. Uneori supra numita „Regina branzeturilor frantuzesti”.

Mimolette: Flandra

Lapte de vaca  nepasteurizat
Istoria ei o mai denumeste si „Micuta domnisoara”.
Usor de recunoscut dupa culoarea luminos orange si crusta sparta maronie, gustul sau usor sarat aduce si din dulceata caramelului. Se completeaza reciproc cu un vin rosu sec.

Bleu d’Auvergne: Auvergne

Lapte de vaca nepasteurizat
Gust bogat si puternic, textura catifelata si aroma de nuca aceasta branza este perfecta pentru gatit si sfaramat pe salate, steak sau dish-uri vegetale. Extrem de versatila, poate fi desavarsita de un vin rosu cu structura de corp plin, Champagne sau deserturi dulci.

Gruyere: Fribourg

Lapte de vaca nepasteurizat
Cea mai populara branza elvetiana, Gruyère are un aspect galbui cu textura densa, note fructate si de nuci pe final. Aroma este cu atat mai dezvoltata cu cat termenul de maturare este mai mare.

Parmesan: Parma

Lapte de vaca nepasteurizat
Cea mai cunoscuta branza italiana, avand textura tare si culoare galben pal este maturata intre 12-36 luni. Cu note fructate si de nuci parmesan este branza pe care ne-o dorim cu totii peste salate, spaghetti sau pizza.

Raclette: Alpi

Lapte de vaca nepasteurizat
Extrem de populara in zona Savoie din Franta dar si in Elvetia, avand textura semi-tare aceasta branza este produsa in roti mari, de cca 7 kg. Raclette este consumata, in mare parte, topita peste diverse dish-uri. In unele zone Raclette a devenit un nume generic pentru o masa la care se consuma branza Raclette alaturi de legume si produse de charcuterie.

Branza din grota de la Taga

Lapte de vaca pasteurizat
Grota de la Țaga este gazda unei bacterii speciale, Brevibacterium Linens, care nu trăiește decât pe rocile dintr-o zonă specifică a peșterii (zona nu poate fi mărită). În condiții optime de temperatură și umiditate, bacteria se pune în mod natural pe brânză, adică fără să fie adăugată ulterior prin intervenția omului – în cazul brânzeturilor maturate din Franța, brânza se însămânțează artificial cu mucegaiuri nobile.
Gustul puternic aromatizat și picant, mirosul pregnant specific, textura cremoasă, toate aceste elemente fac din brânza de Năsal o delicatesă pe piața brânzeturilor la nivel internațional. Iar istoria ei pornește acum mai bine de 200 de ani. (Sursa: Cluj.com)

Cheese cake

Indiferent ca organizezi o mica petrecere si ai nevoie de o selectie modesta de branzeturi sau planuiesti un eveniment care impune un turn spectaculos combinam texturi si gusturi astfel incat rezultatul sa fie un balans corect de arome.

…din pasiune pentru branza si vin